Search
Close this search box.

چاپ افست و چاپ فلکسو چیست؟و چه تفاوتی دارند؟

چاپ افست و چاپ فلکسو دو روش متفاوت چاپ هستند که ویژگی ها و مزایای خاص خود را دارند. یکی از روش های رایج چاپ انبوه، چاپ افست است که برای تیراژ بالا کاربرد دارد.

 در چاپ افست بین ۱ تا ۱۰ برج چاپی وجود دارد که هر کدام از این برج ها یک رنگ مشخص را بر روی سطح چاپ ایجاد می کنند. از برج ۱ تا برج چهار رنگ ها ثابت است اما از برج ۵ رنگ ها دست ساز بوده یا از ورنی استفاده می شود

همچنین چاپ فلسکو یکی دیگر از روش های پرطرفدار چاپ است که در آن کاربر می تواند طرح ها و تصاویر متنوعی را بر روی ورق یا نایلون ایجاد نماید

تفاوت عمده چاپ افست و چاپ فلکسو در فرایند چاپ و کیفیت آن است به عبارت دیگر در چاپ افست، تصویر به صورت مستقیم بر روی سطح مورد نظر و بستر منتقل نمی شود بلکه تصویر ابتدا بر یک صفحه میانی و حائل نقش بسته و سپس بر روی زمینه یا بستر مورد نظر منتقل می شود اما در چاپ فلکسو، صفحه میانی یا حائل وجود ندارد و تصویر مستقیماً بر روی بستر مورد نظر منتقل می گردد.

چاپ افست چیست و چه کاربردی دارد؟

چاپ افست
معرفی چاپ افست

یکی از روش های چاپ انبوه در صنعت چاپ روش چاپ افست است، در چاپ افست بین ۱ تا ۱۰ برج چاپی وجود دارد که هر کدام از این برج ها یک رنگ را بر روی سطح چاپ ایجاد می کنند

4 برج اولیه در چاپ افست دارای رنگ ثابت شامل رنگ مشکی، سایان، مجنتا و زرد هستند و برج های باقیمانده با رنگ های دست ساز یا ورنی آغشته می شوند.این برج ها از سیلندرهای رنگی تشکیل می شوند که در کنار یکدیگر قرار داده شده و از آنها برای چاپ تصاویر بر روی کاغذ یا مقوا استفاده می شود.

به عبارت دیگر وقتی دستگاه چاپ شروع به کار می کند نوشته ها یا تصاویر را از روی زینک یا پلیت بر روی سطح زمینه که استوانه یا سیلندر گردان است عبور داده و بر روی سطح کاغذ سفیدی که به صورت متوالی به دور استوانه سوم می پیچد بر روی استوانه دوم چاپ می کند.

معمولاً در چاپ افست کتاب، تصویر به صورت مستقیم بر سطح چاپ و بستر مورد نظر منتقل نمی شود و ابتدا تصویر به یک صفحه میانی حائل انتقال داده شده سپس در ادامه به بستر مورد نظر منتقل می گردد. چاپ افست معمولاً گزینه خوبی برای چاپ انواع محصولات کاغذی با سطح صاف مثل مجله و روزنامه است.

اما برای چاپ اتیکت لباس و لیبل به دلیل مقاومت در برابر آب از چاپ فلکسوگرافی اسفاده میشود که میتوانید با استفاده از آن برای تبلیغات محصولات و برچسب خود بهره ببرید.

چاپ افست با نام لیتوگرافی هم شناخته می شود که چاپی با کیفیت برای تیراژ بالا در این صنعت به حساب می آید. به طور کلی مبنای چاپ افست تقابل بین آب و رنگ برای درج مطالب بر روی سطوح مورد نظر است.

از کاربردهای مهم چاپ افست می توان به مواردی مثل چاپ روزنامه های کثیرالانتشار، انواع کتاب در تعداد بالا، تولید اسناد و مدارک قانونی، درج مطالب بر روی بسته بندی ها، پلاستیک، پارچه، مقوا و غیره اشاره کرد لازم به ذکر است که گاها در صنعت چاپ روبان نیز از این نوع چاپ استفاده میشود که باید در مقاله های مختص به چاپ ربان آن را مطالعه فرماید.

چاپ افست گزینه مناسب برای درج مطالب بر روی مقوا است به شکلی که افرادی که قصد چاپ انواع طرح با کیفیت و دقت بالا بر روی مقوا یا کاغذ را دارند از این روش استفاده می کنند.

مزایای چاپ افست

چاپ افست یکی از رایج ترین روش های چاپ است که به دلیل توان چاپ انبوه طرفداران خاص خود را دارد. از مزایای مهم چاپ افست که آن را از روش های دیگر چاپ متمایز می کند می توان به مواردی مانند سرعت بالا در چاپ، مقرون به صرفه بودن برای سفارش های بزرگ نسبت به روش های دیگر، چاپ سریع و بدون وقفه، وجود ۸ تا ۱۲ برج رنگی برای چاپ با کیفیت و غیره اشاره کرد.

از مزایای دیگر چاپ افست آن است که هیچ گونه اثری از رد چاپ بر کاغذ باقی نمی ماند و کیفیت رنگ ها حفظ می شود به عبارت دیگر چاپ افست برای درج مطالب بر روی انواع کاغذها  و پلاستیک ها مناسب است که قیمت آن را در مقایسه با روش های دیگر چاپ مقرون به صرفه و اقتصادی می کند.

چاپ فلکسو چیست و چه کاربردی دارد؟

چاپ افست و فلکسو
معرفی چاپ فلکسو

چاپ فلکسو، یکی دیگر از روش های رایج و پرطرفدار برای چاپ است، به شکلی که افراد مختلف می توانند با استفاده از این روش طرح های متنوعی را بر روی انواع ورق و نایلون ایجاد نماید.

روال و فرآیند چاپ فلکسو به این شکل است که ابتدا طرح و قالب مورد نظر بر روی کلیشه آماده می شود سپس کلیشه مورد نظر به صورت مستقیم بر روی سطح قرار داده شده و طرح به روی زمینه منتقل می شود. چاپ فلکسو بیشتر در صنایع بسته بندی سلولزی برای تولید انواع ورق فلوت دار کاربرد دارد. همانطور که گفته شد چاپ فلکسو مانند مهر عمل می کند.

یعنی طرح و زمینه اصلی بر روی کلیشه از قبل آماده می شود سپس کلیشه برای انتقال مطالب و طرح بر روی سطح چاپی قرار می گیرد. بر اساس آمار موجود امروزه حدود ۶۰ درصد از صنعت چاپ با استفاده از روش فلکسو انجام می شود.

از جمله کارکردهای مهم چاپ فلکسو می توان به مواردی مانند تولید فرم های تجاری، درج مطالب بر روی بسته بندی مواد غذایی و آشامیدنی، طراحی و چاپ برچسب ها، تولید انواع پاکت نامه ها، روزنامه ها، فایل و غیره اشاره کرد.

بطور کلی چاپ فلکسو یا فلکسو گرافی نوعی فرایند چاپ است که کلیشه های انعطاف پذیر یا فتو پلیمری در آن تعیین کننده هستند و همانطور که گفته شد چاپ فلکسو در حجم بالا برای برچسب گذاری و بسته بندی کاربرد دارد.

با استفاده از چاپ فلکسو می توان طرح ها و مطالب مختلف را با کیفیت بالا بر روی انواع کاغذ، فیلم، فویل، صفحات راه راه و مقوا ایجاد نمود.

از ویژگی های چاپ فلکسو یا فلکسوگرافی، سرعت بالای این نوع چاپ است به شکلی که سرعت آن می تواند ۱۵۰ تا ۶۰۰ متر در دقیقه باشد که یک سرعت چاپ سریع با حجم بالا را به کاربر نوید می دهد.

مزایای چاپ فلکسو

چاپ فلکسو یا فلکسوگرافی نوعی از روش چاپ است که به شکل مهر عمل می کند به این معنا که طرح اولیه بر روی کلیشه آماده شده سپس کلیشه ایجاد شده برای انتقال طرح و داده بر روی زمینی مورد نظر قرار می گیرد.

از مزایای چاپ فلکسو یا فلکسوگرافی که آن را از روش های دیگر چاپ متمایز می کند می توان به مواردی مانند امکان استفاده از جوهر های مختلف برای چاپ بر روی بستر های متنوع، پیوسته بودن مراحل چاپ و انجام فرایند چاپ به شکل خودکار، چاپ طرح و مطالب با سرعت متوسط ۳۰۰ متر در دقیقه، کم مصرف بودن و صرفه جویی در جوهر و مواد اولیه، هزینه پایین سرویس و نگهداری، امکان چاپ رنگی با کیفیت بالا، استفاده از جوهر های مبتنی بر مواد طبیعی و بازیافتی، سازگاری با محیط زیست و غیره اشاره کرد.

تفاوت چاپ افست و فلکسو

چاپ افست و فلکسو از نظر ساختار و نوع چاپ با یکدیگر متفاوت هستند به این معنا که در چاپ فلکسو ابتدا طراحی و تصویر بر روی کلیشه های انعطاف پذیر فتوپلیمری ایجاد می شود سپس کلیشه ایجاد شده به شکل مهر بر روی سطح مورد نظر برای انتقال تصویر و داده قرار می گیرد.

اما در چاپ افست مثل چاپ فلکسو طرح و تصویر ایجاد شده به صورت مستقیم بر روی سطح و بستر مورد نظر برای انتقال قرار نمی گیرد. بلکه تصویر ابتدا به یک صفحه میانی حامل منتقل شده و پس از طی شدن فرایند چاپ بر بستر مورد نظر قرار می گیرد.

از دیگر تفاوت های مهم چاپ افست با چاپ فلکسو آن است که انعطاف پذیری پلیت مورد استفاده در چاپ فلکسو باعث می شود انتقال طرح یا تصویر ایجاد شده بر روی هر سطح انعطاف پذیری ممکن شود. اما در چاپ افست فقط انتقال تصویر یا طرح بر روی سطوح صاف ممکن است در غیر این صورت روند چاپ مختل می شود.

معمولاً از چاپ افست بیشتر برای چاپ داده ها و مطالب بر روی سطوح صاف مثل کتاب، مجله، بروشور و غیره استفاده می گردد و از روش چاپ فلکسو بیشتر در چاپ انواع لیبل های بسته بندی با سطوح انعطاف پذیر و غیر صاف استفاده می شود

سخن پایانی

چاپ افست و چاپ فلکسو دو روش چاپ متفاوت هستند که فرایند و عملکرد در چاپ آنها را از یکدیگر متمایز می کند. هرچند در گذشته از چاپ افست و چاپ فلکسو به صورت مکمل در طرح های مختلف استفاده می شد اما با اختصاصی شدن روند کار از این دو روش به صورت مجزا برای عملکردهای خاص استفاده می شود.

در چاپ فلکسو یا فلکسوگرافی روال کار به این شکل است که ابتدا داده و تصویر مورد نظر بر روی کلیشه انعطاف پذیر ایجاد شده سپس برای چاپ بر روی سطح مورد نظر قرار می گیرد.

چاپ فلکسو به دلیل ساختار انعطاف پذیر بیشتر برای چاپ لیبل های پشت چسب دار، بسته بندی بطری ها، کارتون بستنی، کارتون های تاشو، کیسه های خرید، نایلون، کاغذ کادو، کاغذ دیواری، بشقاب، لیوان و غیره کاربرد دارد. اما در چاپ افست ساختار و روال کار متفاوت است به این معنا که ابتدا تصویر یا طرحی ایجاد شده بر روی یک زمینه حائل قرار گرفته سپس بر روی زمینه اصلی قرار می گیرد.

چاپ افست بیشتر برای چاپ یا انتقال طرح و داده بر روی سطوح صاف کاربرد داشته و در تولید کتاب، روزنامه های کثیر الانتشار و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Call Now Button
×