Search
Close this search box.

چاپ هیدروگرافی چیست؟

چاپ هیدروگرافی نوعی فناوری چاپ است که به وسیله آمریکایی ها در سال ۱۹۸۴ میلادی طراحی و عرضه شده است. چاپ هیدروگرافی با نام های دیگری مثل دستگاه تصویربرداری آبی و چاپ مکعب نیز شناخته می شود.

این روش چاپ یک پروسه دکوراتیو سه بعدی است که از آن برای چاپ طرح یا داده های مختلف بر روی اشیایی مثل قاب موبایل، جعبه های چوبی و غیره استفاده می شود که قابلیت غرق یا غوطه ور شدن در آب را دارند.

چاپ هیدروگرافیک یا چاپ آبی، فرایندی است که از آن در طراحی های مختلف مثل استتار، فیبر کربن، فلز پولیش شده و دیگر طرح های هندسی برای تزیین جعبه محصولات و غیره استفاده می شود.

از ویژگی های فرایند چاپ هیدروگرافی قابلیت پیاده سازی آن بر روی انواع بستر ها و زمینه ها مثل پلاستیک، فایبرگلاس یا فیبر شیشه ای، چوب، سرامیک، فلز، شیشه و غیر است.

که این امر باعث شده است از این نوع فناوری چاپ در صنایع مختلف به صورت گسترده استفاده شود.

هیدروگرافی یا چاپ آبی چیست؟

هیدروگرافی یکی از روش های چاپ است که از آن برای ایجاد نقش و نگار یا انتقال داده ها بر روی سطوح اشیا یا ظروفی استفاده می‌شود که قابلیت غوطه ور شدن در آب را دارند.

پلاستیک، فایبرگلاس، چوب، سرامیک، فلز، شیشه و غیره از جمله سطوح مناسبی هستند که می توان از چاپ هیدروگرافی برای انتقال و چاپ انواع طرح ها و داده های مختلف بر روی آنها استفاده کرد.

همانطور که گفته شد دستگاه چاپ هیدروگرافیک با نام های دیگر مثل تصویربرداری آبی، چاپ مکعب، وان هیدروگرافیک، حوضچه هیدروگرافیک، کربوهیدرات، چاپ آبی، واتر ترانسفر، چاپ غوطه وری، چاپ انتقال آب، فرو بردن آبی و غیره نیز شناخته می شود.

از کاربردهای رایج و متداول چاپ هیدرولیک می توان به مواردی مثل چاپ طرح ها و داده های هندسی مختلف بر روی انواع سطوح، تزیین قطعات کلاه ایمنی و داشبورد خودرو اشاره کرد.

چاپ هیدرو گرافی یا تصویربرداری آبی

فرایند انجام چاپ هیدروگرافیک چند مرحله است؟

چاپ هیدروگرافیک فرایند پیچیده ای نیست و این فرایند به ۶ مرحله چاپ فیلم، کوت ماده اولیه، فعال سازی، انتقال جوهر، شستشو و کوتینگ ماده شفاف تقسیم می شود.

چاپ فیلم اولین مرحله در کار با دستگاه هیدروگرافیک است به این معنا که باید در مرحله اول طرح و داده مورد نظر بر روی فیلم های هیدروگرافیک چاپ گردد.

سپس نوبت به مرحله کوت ماده اولیه می رسد به این معنا که ماده اولیه بر روی جسم مورد نظر کوت می شود. در مرحله فعال سازی، طرح و داده مورد نظر به سطح آب منتقل می شود.

در مرحله انتقال جوهر، طرح موجود بر روی آب طی یک فرایند خاص به سطح جسم مورد نظر منتقل می گردد.

در ادامه نوبت به مرحله شست و شو می رسد و تمام اجسام غوطه ور در آب که طرح و الگو بر روی آنها ایجاد شده است توسط ماشین شستشوی اتوماتیک، شسته و تمیز می شوند.

در مرحله بعد کوتینگ به عنوان ماده ای شفاف بر روی جسم مورد نظر کوت شده و پایداری چاپ را افزایش می دهد.

همانطور که گفته شد چاپ هیدروگرافیک کاربردهای وسیعی داشته و قابلیت اجرا بر روی طیف وسیعی از اجسام مثل سطوح مختلف پلاستیک، فایبرگلاس، فلز، چوب و سرامیک را دارد که این قابلیت باعث شده است در صنایع مختلف از آن استفاده شود.

چه اعمال و فرآیندی برای دوام و کیفیت چاپ مناسب است؟

عایق Coating

عایق Coating یکی از اعمال و کارهایی است که پس از پایان فرایند چاپ هیدروگرافیک برای خشک شدن و تثبیت طرح ایجاد شده بر روی سطح مورد نظر کاربرد دارد.

به کارگیری و استفاده از عایق Coating پس از پایان چاپ هیدروگرافیک باعث خشک شدن و تثبیت رنگ بر روی سطح مورد نظر می شود.
به عبارت دیگر بسته بندی هایی که با این روش چاپ بر روی سطح آنها انواع طرح و الگو ایجاد می شود از مقاومت خوبی در مقابل خوردگی و سائیدگی برخوردار هستند و در یک فاصله زمانی کوتاه دچار افت کیفیت و مخدوش شدن طرح و رنگ نمی شوند.

پرایمر

پرایمر یکی دیگر از موادی است که برای افزایش کیفیت در چاپ هیدروگرافیک کاربرد دارد. به عبارت دیگر برای آنکه سطح نمونه پرینت گرفته شده از صافی و ترازی لازم برخوردار شود

یک لایه پرایمر به صورت اسپری بر روی آن پاشیده می شود تا تصویر و داده ای که قرار است بر سطح مورد نظر نقش ببندد کیفیت دیداری مناسبی به خود بگیرد.

البته سطحی که برای چاپ هیدروگرافیک در نظر گرفته شده است اگر از صافی لازم مثل انواع شیشه برخوردار باشد دیگر نیازی به پوشش دادن آن با پرایمر نیست و سطح اولیه بدون هیچ پوششی برای چاپ کفایت می کند.

لایه شفاف

هرچند جوهری که برای چاپ در دستگاه هیدروگرافیک مورد استفاده قرار می گیرد از دوام و استحکام لازم برخوردار است

با این وجود برای افزایش ماندگاری و دوام جوهر پرینت انجام شده، در پایان کار یک لایه شفاف بر روی طرح قرار می گیرد تا ماندگاری چاپ افزایش پیدا کرده و در یک فاصله زمانی کوتاه دچار فرسودگی نشود.

چاپ هیدروگرافیک چه کاربردهایی دارد؟

چاپ هیدروگرافیک یا چاپ آبی یکی از روش های چاپ است که به دلیل ماندگاری و دوام بالا طرفداران خاص خود را دارد. امروزه از این نوع چاپ بیشتر در صنعت بسته بندی استفاده می شود.

اما کاربرد و استفاده از چاپ آبی یا هیدروگرافیک به صنعت بسته بندی محدود نمی شود و از این روش چاپ در طیف گسترده ای از اجسام و کالاها برای چاپ و درج داده ها یا تصاویر مانند اتیکت لباس به منظور درج دادهها با طراحی زیبا استفاده کرد

از کار کردهای رایج و متداول چاپ هیدروگرافیک می توان به مواردی مانند استفاده برای تزیین وسایل مختلف مثل اسکیت، داشبورد اتومبیل، جعبه محصولات مختلف و غیر اشاره کرد.

همچنین از چاپ هیدروگرافیک یا آبی به صورت گسترده برای ایجاد داده ها، تصاویر و نقش و نگارهای مختلف بر روی متریال ها و مواد مختلفی مانند فایبرگلاس، چوب، فلز، پلاستیک و  پارچه و چاب روی روبان استفاده می شود.

به طور کلی چاپ هیدروگرافیک در صنایع خودرو سازی، صنایع ورزشی، لوازم خانگی، صنایع مرتبط با لوازم ورزش های آبی، دکوراسیون داخلی، صنایع الکترونیک به شکل گسترده کاربرد دارد.

کاربرد چاپ هیدروگرافی

مزایای چاپ هیدروگرافی

چاپ هیدروگرافی یا چاپ آبی مثل روش های دیگر چاپ مزایا و ویژگی های خاص خود را دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود؟

سرعت و کارایی

سرعت و کارایی یکی از ویژگی های فرایند چاپ هیدروگرافی است به این معنا که پس از آماده سازی سطح مورد نظر و فعال

سازی الگوهای طراحی شده بر روی آب، فرایند انتقال طرح بر روی سطح مورد نظر به سرعت انجام می شود که این امر ی تواند در تولید صنعتی و انبوه بسیار مفید و موثر باشد.

چاپ سه بعدی

چاپ سه بعدی طرح ها و داده ها در فرایند چاپ هیدروگرافیک به خوبی انجام می شود و این امکان را برای کاربر فراهم می کند که بتواند داده ها و الگوهای مورد نظر خود را بر سطوح منحنی و پیچیده به شکل چشم نواز ثبت و چاپ نماید.

تنوع طرح و الگو برای انتقال بر روی مواد مختلف

تنوع طرح و الگو برای انتقال بر روی مواد مختلف یکی دیگر از مزیت های چاپ هیدروگرافی است به این معنا که کاربر می تواند با توجه به ذائقه خود طرح ها و الگوهای مختلف را بر روی مواد متنوعی از جمله چوب، سنگ، فلز، مرمر و غیره ایجاد نماید.

استحکام و دوام

استحکام و دوام یکی دیگر از مزیت های چاپ هیدروگرافی است و دلیل این امر هم استفاده از پوشش های محافظ و روکش های با دوام بر روی سطح این نوع چاپ است که از خراش و فرسودگی آن در مقابل ضربه، نور خورشید و غیره جلوگیری می کند.

پوشش یکنواخت

پوشش یکنواخت از دیگر مزایای چاپ هیدروگرافی است به این معنا که الگو و طرح های انتخاب شده به صورت یکنواخت بدون هیچگونه بریدگی بر روی سطح مورد نظر ایجاد می شود به شکلی که شفافیت و زیبایی کار را دوچندان می کند.

کاربرد چند منظوره

کاربرد چند منظوره از دیگر ویژگی های چاپ هیدروگرافی است به این معنا که با استفاده از این روش چاپ می توان طرح ها و الگوهای مختلف را بر روی مواد و سطوح گوناگون ایجاد نمود.

در چاپ هیدروگرافی از چه موادی استفاده می شود؟

در چاپ هیدروگرافی مثل دیگر روش های چاپ از مواد مختلفی از جمله فیلم هیدرو گرافیکی، مواد شیمیایی فعال سازی بر روی آب، رنگ های هیدرو گرافی برای رنگ آمیزی الگو و انتقال آن به سطح قطعه، محلول های شیمیایی برای حل کردن الگو ها و جدا کردن آنها از فیلم، روکش ها و مواد محافظ پس از انتقال الگو بر روی قطعه استفاده می شود.

عدم وجود هر یک از این مواد با کیفیت استاندارد، باعث اختلال در روند چاپ و برهم خوردن روال کار می شود به شکلی که بی کیفیت بودن این مواد باعث پایین آمدن ظرافت و کیفیت دیداری چاپ می شود.

سخن پایانی

چاپ هیدروگرافیک یکی از روش های چاپ است که با نام چاپ آبی هم شناخته می شود در این روش از چاپ، فرایند کار به شکلی است که باید طرح و الگوهای انتخاب شده پس از چاپ بر روی فیلم هیدروگرافی به داخل آب منتقل شود.

سپس در ادامه اشیاء و موادی که دارای قابلیت غوطه ور شدن در آب هستند به آب منتقل می شوند تا طرح ها و الگوهای مورد نظر طی یک فرایند خاص بر روی آنها شکل گیرد.

چاپ هیدروگرافی یک نوع روش چاپ تمام رنگی با الگوهای متنوع است که برای تیراژ های پایین و متوسط می تواند مناسب باشد.

از ویژگی های چاپ هیدروگرافی یا چاپ آبی، قابلیت اعمال آن بر روی سطوح مختلف مثل فلزات، پلاستیک و چوب است به شکلی که انعطاف پذیری آن باعث می شود کاربر بتواند الگوهای بسیار جذاب و زیبایی را بر روی سطوح مورد نظر ایجاد کند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Call Now Button
×